Contrée is een troefkeuze variant waarbij de troefkleur en de spelende partij bepaald wordt aan de hand van een biedsysteem.


Deze variant is gebaseerd op het Franse Belote Contrée met als enige verschil de standaard speelrichting van het spel (in de instellingen kan je de speelrichting overigens veranderen om zo echt Belote Contrée te spelen).


Je kan de Contrée variant activeren door in de instellingen bij troefkeuze de Contrée variant te kiezen.


Het bieden


Het spel begint zoals aangegeven met het bieden van het aantal punten dat je denkt te kunnen halen op een kleur. Bieden is niet verplicht, je mag ook passen.


Een bod is minimaal 80 punten en maximaal 160 punten. Een PIT oftewel 250 punten biedt je als je denkt een PIT (dus alle slagen en niet alleen alle punten) te gaan spelen.


Na dat je een bod hebt geplaatst krijgen de andere speler de kans om:

  1. te overbieden (op dezelfde of een andere kleur). Een hoger bod dient altijd minstens 10 punten hoger te zijn dan het actuele bod;

  2. jouw bod te doubleren. Doubleren houdt in dat de tegenpartij denkt jou NAT te kunnen spelen op jouw bod. Bij  gedoubleerd contract wordt gespeeld voor 2x de contractwaarde. Na het doubleren krijg je eventueel nog de keuze op te redoubleren (als je zeker weet dat je niet NAT gaat). In dat geval wordt gespeeld om 4x de contractwaarde.


De speler met het hoogste bod wint het contract. Het spel start nadat vier keer (of drie keer, afhankelijk van de instelling of spelers hun eigen bod mogen verhogen) is gepast of nadat een contract geredoubleerd is. De speler naast de deler komt uit.



Punten


De puntwaarde van de kaarten bij Contrée is gelijk die bij regulier Klaverjas. Er zitten 152 punten in het spel met 10 punten extra voor de laatste slag. Het stuk in de hand telt mee bij het bepalen of een contract gehaald is, maar deze 20 punten worden niet meegenomen in de totaal telling.


Mogelijke uitkomsten van een handje:


  1. 1.Als het contract gehaald wordt (spelende partij haalt het aantal punten of meer), dan krijgen WIJ en ZIJ de behaalde punten tijdens het spel. De spelende partij krijgt daarnaast ook de waarde van het contract erbij.

    Stel: wij spelen op harten voor 80 punten.  Wij halen 92 punten en zij halen 70 punten. Wij hebben het gehaald en krijgen uiteindelijk 172 punten = (92 + 80). Zij krijgen 70 punten.

  2. 2.Het contract wordt NIET gehaald (spelende partij haalt niet het aantal beloofde punten). De spelende partij is in dat geval NAT en krijgt geen punten. De tegenstander krijgt 162 punten plus de contract waarde.

    Stel: wij spelen op harten voor 100 punten.  Wij halen 92 punten en zij halen 70 punten. Wij hebben het niet gehaald en krijgen 0 punten.  Zij krijgen 162 + 100 = 262 punten.

  3. 3.Een gedoubleerd of redoubleerd contract wordt gehaald. In dat geval krijgt de spelende partij de behaalde punten en de waarde van het contract maal twee (of vier bij een geredoubleerd contract).

    Stel: wij spelen op harten voor 80 punten en zij hebben gedoubleerd.  Wij halen 92 punten en zij halen 70 punten. Wij hebben het gehaald en krijgen 92 + 80x2= 252 punten.  Zij krijgen 70 punten.


  4. 4.Een gedoubleerd of redoubleerd contract wordt NIET gehaald. In dat geval is de spelende partij NAT en krijgt geen punten.De tegenpartij krijgt 162 punten en de waarde van het contract maal twee (of vier bij een geredoubleerd contract).

    Stel: wij spelen op harten voor 100 punten en hebben geredoubleerd.  Wij halen 92 punten en zij halen 70 punten. Wij hebben het niet gehaald en krijgen 0 punten.  Zij krijgen 162 + 100x4= 562 punten.




De verschillen met gewoon Klaverjassen

Contrée kent een aantal in het oog springende verschillen ten opzichte van gewoon Klaverjassen:

  1. er wordt NIET gespeeld met roem op tafel of roem in de hand. De enige vorm van roem is Stuk (ook wel Belote genoemd): oftewel Heer en Vrouw van troef. Deze 20 punten worden alleen toegekend als de spelende partij stuk in de hand heeft en tellen mee bij het bepalen of het contract is gehaald. Stuk wordt niet meegeteld in de totaal puntentelling;

  2. je krijgt geen extra punten bij het spelen van een (tegen) PIT. Je krijgt alleen extra punten als je van te voren had aangeven een PIT te gaan spelen.






















 

Wat is Contrée ?