Wat is Kraken ?
Kraken (ook wel Contra genoemd) is Amsterdams Klaverjassen (of Rotterdams als je dat echt wilt ;-) met een aantal aanvullende regels.
Samenvattend, de twee extra regels die Amsterdams klaverjassen heeft ten opzichte van Rotterdams klaverjassen:
-
•ls de slag aan je maat ligt, hoef je niet meer in te troeven als je niet kan bijlopen;
-
•Heb je geen hogere troef, dan moet je een andere kleur bijleggen. Heb je slechts lagere troeven in je hand dan moet je wel een lagere troef bijleggen.
Beide regels sparen in het algemeen troeven uit, waarbij de eerste veel vaker voorkomt dan de tweede. Hierdoor is het halen van een pit bij Amsterdams klaverjassen makkelijker dan bij Rotterdams.
De extra regels bij Kraken
Na het kiezen van de troefkleur krijgt de tegenpartij de mogelijkheid te “Kraken”. Zij zullen dit doen als ze van mening zijn dat ze met de gekozen kleur de tegenpartij NAT kunnen spelen. De oorspronkelijke partij kan erg zeker van zijn zaak zijn en op hun beurt “Rekraken”, waarna de tegenpartij nog één keer de kans krijgt op te “Superkraken”. Dit proces noemen we bieden. Een hoger bod dan superkraak is er niet. De partij met het hoogste bod wint het contract.
De partij die gaat, of die gekraakt heeft (kraak, rekraak of superkraak) moet meer dan de helft van de punten in het spel halen, anders gaan ze nat.
Roem in de hand
In deze versie van Kraken wordt gespeeld met roem in de hand. De roem wordt bepaald aan de hand van bovenstaande tabel en automatisch door de computer gemeld.
Bij roem in de hand is het niet zo dat iedereen alle roem bijgeschreven krijgt. Bij roem in de hand is de hoogste individuele roem doorslaggevend. Het koppel waar de hoogste individuele roem zit mag hun gezamenlijke roem bijschrijven. Bij gelijke hoogte van de individuele roem wordt de hoogste kaart in een reeks doorslaggevend. Zijn ook die gelijk, dan zit er nog weer een waardering in de kleuren: Schoppen, Harten, Klaver, Ruiten (van hoog naar laag). Vier dezelfde zijn bij gelijke punten meer waard dan een vijf- of zeskaart.
De roem van de tegenstander wordt afgekeurd en in de App gemeld als 0 roem. Een uitzondering hierop is stuk; stuk geldt altijd en kan niet worden afgekeurd. De bijgeschreven roem in de hand is uiteindelijk alleen geldig als het betreffende koppel tenminste één slag weet te halen.

Puntentelling bij Kraken
De partij die gaat of als er gekraakt is, die met het hoogste bod, moet meer dan de helft van de punten halen. Anders gaan ze nat. Als een partij nat gaat krijgt die partij niets en gaan alle punten naar de tegenpartij.
Kruizen
Uiteindelijk gaat het bij kraken niet om de punten maar om de kruizen. De punten worden alleen bijgehouden om te kijken wie in punten de eindoverwinning heeft. De eindoverwinning in punten is immers ook nog eens vier kruizen waard.
Kruizen zijn een soort strafpunten. Als een ronde gekraakt is, krijgt de verliezende partij 2 strafkruizen. De verliezende partij zijn de tegenstanders van de krakers als die het gehaald hebben, en anders de krakers zelf. Als een ronde gerekraakt is gaat het om 4 strafkruizen en de verliezende partij zijn in dat geval de tegenstanders van de rekrakers als die het gehaald hebben, en anders de rekrakers zelf. Analoog gaat het om 8 strafkruizen bij een superkraak. Bij schoppen als troefkleur gaat het altijd om het dubbele aantal strafkruizen als bij een andere troefkleur. Dus kan het daarbij oplopen tot 16 strafkruizen.
Strafkruizen treden alleen op in gekraakte (of gerekraakte of gesuperkraakte) rondes. In ongekraakte rondes zijn alleen punten te verdelen. Met één uitzondering. Een pit is 1 strafkruis waard. Dus de verliezers van zo'n ronde krijgen ook een strafkruis. Is het een pit met schoppen als troef, dan verdubbeld alles weer en krijgen ze er twee. En zoals gezegd is de eindoverwinning in punten ook nog vier strafkruizen waard in het nadeel van de verliezers.
De winnende partij van een potje van 16 rondes, is de partij met de minste strafkruizen!