Ik snap helemaal niets van de rating en de wijzigingen daarin. Hoe zit dat?

De rating wordt bepaald als de som van het Wij -/- Zij puntenverschil dat jij hebt weten te behalen minus het Wij -/- Zij verschil dat de AI met dezelfde kaarten heeft weten te behalen over de laatste 150 handjes + 5000. De rating van de AI is daarmee per definitie precies 5000.

Voorbeeld: handje 140, jouw rating was 5500
Jij speelt : 20 – 142 (wij – zij = -122)
AI speelt : 40 – 122 (wij – zij = -82)

In dit geval gaat jouw rating met -122 – -82 = -40 punten omlaag en wordt 5.460

Na 150 handjes wordt het iets lastiger: bij handje 151+ gaat eerst 1/150 van het totaal scoreverschil af om vervolgens het verschil uit handje 151 er bij op te tellen.

Voorbeeld: handje 151, jouw rating was 5500
Jij speelt : 20 – 142 (wij – zij = -122)
AI speelt : 40 – 122 (wij – zij = -82)

Eerst gaat er 500/150 af van de rating (5500-3 = 5497) om er vervolgens nog eens 40 van af te halen: de rating wordt dan dus 5.457. Als je dus gelijk aan de AI blijft spelen zal jouw rating langzaam maar zeker weer richting de 5000 zakken (of stijgen als je achter stond).

Het kan zo zijn dat je bij nat spelen toch in rating achteruit gaat. Je had dan of meer roem kunnen halen of je had een rating boven de 5.000 en de computer wist met exact dezelfde uitslag de tegenstander nat te spelen en je had al meer dan 150 handjes gespeeld die meetellen voor de rating.

Via het detail scherm dat je aan het einde van een ronde kan oproepen kan je tot in detail zien wat de computer gespeeld zou hebben.

Waarom komt mijn maat nooit uit met de troef boer terwijl hij die wel heeft ?

Mijn vrouw was gewend te spelen met de kleintje boer conventie, i.e. een afspraak tussen twee partners. Het hecht een conventionele betekenis aan de uitkomst van de eerste slag als die kaart géén troef is. Als men uitkomt met een niet-troef kleintje (7, 8 of 9) dan wil dit aan de maat zeggen: ‘Maat, ik heb de Boer, probeer zo snel mogelijk aan slag te komen en kom daarna uit met een liefst roemgevoelige troef (Vrouw, 10) voor mijn Boer’. Het voordeel van deze conventie is, dat men met een troefbezit van Boer, Heer toch de nel kan vangen, als die rechts van de speler zit en zijn maat de 10 kan voorspelen. Men maakt hier gebruik van de regel dat overtroeven verplicht is en men vermijdt het risico dat een uitkomst met de Boer alleen de 7, 8 en de Vrouw oplevert. De conventie kent ook risico’s; als de maat niet aan slag kan komen, omdat hij geen bijkaarten heeft, kan de tegenpartij op een gegeven moment slagen gaan introeven, waar zij eigenlijk ‘geen recht op hadden’ als meteen troef zou worden getrokken. Het andere risico is, dat als men de Boer niet heeft en niet meteen troef wil trekken, men moet uitkomen met een plaatje in een niet troefkleur (Aas, 10, Heer, Vrouw of Boer) en er een ‘gevaarlijke hand’-situatie ontstaat.

Deze conventie kan je in de uitgebreide instellingen uitschakelen.

Waarom komt de AI bij de eerste slag uit met een nel/10/vrouw terwijl hij de boer niet heeft ?

Dit doet de AI alleen als hij moet uitkomen terwijl zijn maat speelt. Hij neemt aan dat zijn maat de boer wel moet hebben en zal roemgevoelig uitkomen.

Hier had jouw vraag kunnen staan

Heb je een vraag die hier niet beantwoord wordt; stuur dan een mail aan support@knippie.com

Waarom krijg ik geen 100 roem bij een tegenpit

Daarom niet. Tegenpit is gewoon NAT en bij deze Klaverjas app krijg je daar geen extra punten voor. Zie ook artikel 17  van het KBN spelreglement:

Ik had vier boeren in een slag en ik kreeg maar 100 roem ! Dat klopt niet, ik had 200/400 roem moeten krijgen!

In sommige gebieden wel, maar in deze App krijg je bij “four of a kind” slechts 100 roem ( en een eervolle achievement).

Waarom kan ik geen roem maken ?

Geen idee. Kan namelijk prima. De AI is echter wel zo geprogrammeerd dat hij roemkansen voor slagen die (zeker of waarschijnlijk) aan de tegenstander zullen zijn zo klein mogelijk houdt.

Waarom kan ik geen PIT maken ?'

Kan ook prima. Wellicht heb je hele slechte kaarten, gewoon pech of kan je niet klaverjassen. Het kost ook ervaren klaverjassers  soms toch echt enige tijd om een pit te spelen met deze App, maar het kan zeker wel.

Ik krijg de indruk dat de App vals speelt. Klopt dat ?

Absoluut niet. De App speelt niet vals. Iedere beslissing die de AI neemt is volledig gebaseerd op het eerdere gameverloop, de seinen van zijn maat, de seinen die de tegenstanders elkaar hebben gegeven en de kaarten nog in handen en in het spel.

Er wordt niet gespiekt en ook het schudden van de kaarten gaat volledig random.

Realiseer je ook dat ik er geen enkel belang bij heb om de app van jou te laten winnen of om jouw maat express dommer te maken. Ik heb liever tevreden klanten die een goede klaverjaspartij kunnen spelen dan gefrustreerde klanten omdat ik ze moedwillig voor de gek houd. Het enige verschil tussen WIJ en ZIJ dat ben echt JIJ.

Waarom is mijn maat dommer dan de tegenstanders ?

Het mooie van object georiënteerd programmeren is dat je slecht één keer een object hoeft te programmeren en het vervolgens meerdere keren kan initiëren.  Zo ook in deze App. De drie computer gestuurde spelers zijn alle drie instanties van exact hetzelfde object. Dat houdt in dat jouw maat net zo slim of dom is als jouw tegenstanders. Dat de tegenstanders slimmer over komen heeft wellicht te maken met het feit dat zij precies weten hoe en wat geseind wordt en dat ze in beginsel geen fouten maken met tellen van kaarten. Onbedoeld seinen naar de AI kan hele rare uitkomsten tot gevolg hebben aangezien de AI geen rekening houdt met domme menselijke spelers… een sein zal dus altijd opgevolgd worden ook al zou een mens direct zien dat dat niet verstandig zou zijn.

Hoe wordt roem in de hand toegekend bij Kraken en Klabberjas?

In principe krijgt de speler met de hoogste individuele roem in de hand de roem toegewezen; eventueel stuk in de hand telt niet mee bij deze vergelijking. Bij gelijke roem wordt vervolgens gekeken naar de reeks (VHA wint dan van 789) en als die ook gelijk zijn wordt gekeken naar de kaartkleur. Van hoog naar laag: Schoppen, Harten, Klaveren , Ruiten.

Wanneer komt functionaliteit X nou eindelijk eens in het programma ?'

Uiteraard sta ik open voor leuke suggesties om de App beter te maken. Veel van de suggesties die ik heb ontvangen hebben hun weg inmiddels ook al gevonden naar de App (nieuwe achtergronden, game center, geluiden, instelbare tijd na een slag, etc.). Heb je een goed idee, laat het mij dan weten.

Mijn App crasht bij het opstarten bijna direct. Gisteren deed ie het nog.

Dat duidt op een beschadigd instellingen bestand. Dat is op Android en Windows 10 op te lossen door de app volledig te verwijderen en opnieuw te installeren. Heb je de windows app via deze website gekocht, dan kan het het probleem oplossen door de app op te starten met de link in het startmenu met de naam “Klaverjas HD – safe mode”.

Kunnen Apps op verschillende platformen (Windows, iPhone, Android) wel met elkaar online spelen?

Jazeker, dat kan!

Wat is het verschil tussen de gratis en betaalde versies?

Functioneel zijn alle apps gelijk en spelen ze ook gelijk. De enige verschillen tussen de gratis en de betaalde versie zijn (1) de reclames en (2) toegang tot de trainer functies.

Ik ben mijn wachtwoord vergeten? Hoe kan ik deze resetten?

Het wachtwoord voor jouw online account kan je via de app zelf resetten. Log daartoe uit (kies “Ik wil geen account”, vervolgens voor “Ik wil een account” en kies voor Aanmelden. Vul vervolgens jouw e-mail adres in en klik op de blauwe knop met de tekst “Wachtwoord reset”.  Je krijgt dan een e-mail met een link om zelf een nieuw wachtwoord in te stellen.

Multiplayer lijkt instabiel, wat kan ik daar aan doen?

De server zal nooit een speler “er uit gooien” of de verbinding verbreken. Speel zoveel mogelijk niet via mobiele data maar via een goede WiFi verbinding.  Tijdens het spelen op een mobiel apparaat kan je ook beter niet multitasken (WhatsApp of een andere app openen). Zodra de Klaverjas app naar de achtergrond gedrukt wordt verliest deze zijn netwerkverbinding en kan het spel vast lopen.

Mocht het spel ogenschijnlijk vastgelopen zijn; geef het dan even tijd om te herstellen. De App zal proberen de verbinding met de server weer op te bouwen en de synchroniseren met de andere spelers. Je kan synchronisatie forceren door op de lege plek op tafel te klikken waar je de volgende kaart verwacht.

Sluit het spel of de app niet af; het is niet mogelijk om dan weer aan te schuiven in een spel.

 

Ik krijg geen antwoord op mijn emails

Ik reageer gewoonlijk op alle normaal geformuleerde vragen en opmerkingen. Mocht je langere tijd geen antwoord krijgen, controleer dan de SPAM-folder, vooral als je een gmail of microsoft (live, outlook, hotmail) account gebruikt.

Verwijderen account en data

Mocht je een account hebben en deze willen verwijderen, dan doe je dat in de app:

Klik op Instellingen, ga naar “Klaverjas HD Acount” en klik op “Ik wil geen Account”. De app zal je dan vragen of je je account ook wilt verwijderen. Met een klik op “Ja” is jouw account weg.

Als je alleen jouw data statistieken wilt verwijderen of resetten, dan doe je dat in het statistiekenscherm:

Klik op de account tab of swipe naar links in het startscherm. Klik daarna op “Statistieken” en dan op “Reset”.