Om de aankoop van twee iPads in 2011 te kunnen overleven moest ik thuis mijn vrouw bezweren dat er uiteraard een Klaverjas app zou zijn voor de iPad …. niets bleek minder waar.

Na 9 maanden wachten heb ik de handschoen zelf maar opgepakt en ben ik begonnen met het ontwikkelen van een eigen App. Inmiddels staat de app al weer bija 10 jaar in de Appstore en zijn  er ook varianten voor Android, Windows en Mac verkrijgbaar.

Op deze site zullen nieuwe versies worden aangekondigd en vind je ook de mogelijkheid vragen te stellen of kritiek te spuien.

Vragen en opmerkingen kan je ook kwijt via e-mail op: support (at) knippie . com

43 reacties

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hoi, mooi dat je met een klaverjas appbezig bent.
  Dit is er al een hele tijd niet geweest, niets meer dan lof.

  Las op het forum dat je nog testers zocht, mocht je die nog nodig hebben, wil ikke graag aanmelden.

  Groet Dennis

  Dennis Reply
 • De testfase voor versie 1.0 is inmiddels afgerond (de App is beschikbaar in de Appstore). Voor de volgende versie zal ik t.z.t. dankbaar gebruik maken van je aanbod.

  admin Reply
 • De app word steeds beter!! Super app alleen het enige wat ik ook echt nog mis als optie is de variant: kraken. Dit maakt klaverjassen zoveel malen leuker! Dan ben ik namelijk niet meer van deze app af te slaan! Verder heel tevreden!

  Stefanie Reply
  • Kraken zal ik ooit nog wel eens toevoegen. Het zal niet eenvoudig zijn omdat er een hele nieuwe strategie bij komt kijken ( roem in de hand en wel of niet melden) (en ook niet geheel onbelangrijk … Ik kan niet kraken).

   admin Reply
  • Voor de volledigheid. In de nieuwste versie (2.00) zal je Kraken als optie kunnen activeren. Helemaal compleet met roem in de hand, schoppen dubbel, 200 punten voor vier boeren, strafkruizen, kraak, rekraak en superkraak.

   admin Reply
 • App wordt steeds beter. Complimenten aan de maker. Strategie wordt met de updates steeds krachtiger. Wat wel beter kan is het troeven trekken bij de verplicht aannemen versie (Rotterdamse variant). Hij laat vaak onnodig troeven zitten om de laatste slag te halen bv. Maar desalniettemin is het een erg leuke app.

  Jan P Reply
  • Dank je! Ook in de laatste (1.40) versie gaat het met troef trekken nog niet helemaal goed. Vanaf de volgende versie (1.50 en die is al ingestuurd) gaat het beter: hij zal als je een winnende hand hebt geseind al zijn vrije kaarten en troeven uitspelen en terug komen in de geseinde kleur om zo een PIT te kunnen spelen.

   admin Reply
 • Hi, toch nog een opmerking, ik speel Amsterdams traditioneel. Wanneer mijn maat uikomt met niet troefkleur, mijn rechter tegenspeler introeft, ik niet kan bekennen maar wel overtroeven, dan zou ik dus verwachten dat ik moet introeven. Echter ik heb de mogelijkheid een kleintje andere kleur bij te gooien. Dit mag toch niet?

  Barbara Reply
  • Dat zou inderdaad niet moeten mogen. Zal ik naar kijken. Bedankt.

   admin Reply
  • Ik heb geprobeerd deze situatie te recreëren, maar dat is mij niet gelukt. Ik mag geen kleintje bijgooien en moet overtroeven.

   Houdt het in de gaten en mocht het (met de volgende versie) toch nog eens voorkomen, stuur mij dan een screenprint van het slotscherm met alle slagen. Dan kan ik de afhandeling van die exacte situatie in de code volgen.

   admin Reply
 • Helemaal te gek ! Heb ik jarenlang op gewacht, de moed eigenlijk al opgegeven, maar ineens is het zover …

  Klein probleem : ik heb geen ‘iToy’ : bestaat de kans op een versie voor OS X ?

  Peter Reply
  • Wel vreemd dat je jaren wacht op een App voor een apparaat dat je niet hebt ? Echter edoch, het goede nieuws is dat de kans op een OS X versie 100% is; sinds enkele weken te downloaden in de Mac App Store (zie de “Shop” sectie op deze site voor een link naar de store).

   admin Reply
 • Hoi,

  In versie 1.71 reageert je maat toch nog erg vreemd en merk ik dat geregeld het ‘kleintje boer’ niet wordt begrepen door mijn maat. Tevens seint hij geregeld een kleur, terwijl hij niet het aas heeft. Hij heeft dan ook een 10 of heer, maar gooit een lagere kaart op. Afseinen kent het spel dus nog niet, want als ik een 10 of heer opgooit, komt mijn maat toch uit met die kleur…
  Let wel: het spel is erg gaaf opgezet en is in een paar maanden gegroeid tot een volwaardig klaverjas spel. Het zijn alleen nog maar de zgn. kers op de taart die het nog leuker maakt :).

  Thanks,
  Emile

  Emile Reply
  • Bedankt voor je feedback. Soms seint deze versie inderdaad per ongeluk een kleur waarvan hij het aas niet heeft terwijl hij wel alternatieven heeft. Dat is inmiddels verholpen in versie 1.80 (die is nog in ontwikkeling). Afseinen herkent de AI wel, maar ik geeft toe dat hij er nog te weinig mee doet. Ik zal eens kijken of dat in de volgende versie nog te verwerken valt. Anders komt dat op de todo-lijst. Kleintje boer zou gewoon moeten werken. Doet ie dat weer eens niet, mail mijn dan het slagenoverzicht van de betreffende waar het duidelijk mis ging, zodat ik de oorzaak kan proberen te vinden (mailen naar support (at) knippie.com ).

   admin Reply
   • Ok, maar hoe kan ik het snelst het slaGé overzicht naar je mailen? Ik bedoel moet ik het even overtikken of is hiervoor een ander (makkelijkere) manier?
    Zie in ieder geval weer uit naar een nieuwe update.

    Emile Reply
    • Het handigst is een screenshot maken en die vervolgens mailen. Een screenshot maak je door tegelijkertijd de home-knop en de aan/uit-knop in te drukken. Mailen kan zoals gezegd naar support (at) knippie.com , maar om één of andere reden ligt mijn mailprovider er op dit moment uit (dus dat zal niet aankomen). Alternatief is support (at) knipsoft.com (die komt wel aan).

     UPDATE: Probleem is opgelost. De Kleintje Boer optie stond niet ingeschakeld (sinds versie 1.60 staat deze conventie standaard uit).

     admin Reply
 • Toch nog een ideetje voor de volgende versie. Wanneer je verplicht moet aannemen, is het mijns inziens handig als je je eerste keuze nog kunt annuleren om een andere kleur te kiezen voordat je bent uitgekomen. Het is mij al een aantal keren voorgekomen dat ik per ongeluk een kaart aantik die ik eigenlijk niet als troef wil nemen.
  Daarnaast kun je het slagenoverzicht na elke potje niet in de settings zetten om die aan of uit te zetten?

  Emile Reply
  • Heb je de iPad of de iPhone versie? Bij iPad kan je een alternatieve vorm van troef kiezen activeren waarbij je geen kaart hoeft aan te raken maar op een andere manier kan kiezen (die optie verdwijnt overigens in de volgende versie, tenzij je hem echt handig gaat vinden). Voor de iPhone kan dit nu niet, maar wellicht valt daar nog een mouw aan te passen (gaat wel lastig te implementeren zijn).

   Waarom zou je het slagenoverzicht uit willen zetten ? Sowieso komt er een boxje waarin het eindresultaat van een ronde wordt weergegeven (gehaald of niet, nat of niet). Die paar extra regels maken toch weinig uit ? Je hoeft het niet perse te lezen 😉

   admin Reply
   • Jeetje, je hebt voor dat eerste punt weer gelijk ;). Ik heb de iPad versie en dat kiezen van troef via een ‘rol’ is inderdaad wat ik bedoel. Voor mij mag je dat er in laten, want op die manier kun je de keuze nog corrigeren.

    V.w.b het slagenoverzicht gaat het mij om het extra schermpje dat ik a) nooit bekijk en b) steeds moet wegtikken. Geen ramp hoor, maar dit lijkt mij nou zo’n extra optie die thuishoort binnen de settings zoals de wachttijd na slag die je ook op manual kunt zetten. Ik zou het overzicht met eenzelfde 0/1 schuifje dus in de settings zetten.

    Emile Reply
 • Prima app, maar soms gaat mijn maat Noord met maar twee lage troeven, bv V en 8, en dan gaan we nat. Het ingestelde niveau is het hoogste, maar ikmvind ditntipoch echt een niveau aap.

  Is ditnde bedoeling.

  Marc Reply
  • Nee dat is niet de bedoeling. Bedankt voor je feedback.

   Om multiplayer werkend te krijgen heb ik het spel inwendig “gevirtualiseerd” (spelers zitten aan een virtuele tafel die als je een multiplayer spel speelt bij iedere speler gelijk is). Bij de implementatie daarvan is een foutje geslopen waardoor de AI (ook in offline spellen) in sommige gevallen denkt dat hij het risico loopt verplicht te moeten uitkomen. Om te voorkomen dat hij dan op een nog slechtere kleur moet spelen kiest hij dan eieren voor zijn geld en speelt hij op de minst slechte kleur.

   Je zal dit zien in de ronden dat in jouw geval Oost het risico loopt verplicht te moeten uitkomen. Ik heb deze fout gelukkig gevonden en opgelost in versie 2.10 (die versie is ingestuurd dus ik heb goede hoop dat hij begin januari in de store staat).

   admin Reply
 • Na het spelen van eenpotje klaverjassen kwam er als eindscore voor wij 1375 punten en 190 roem dus totaal 1565 punten. Voor zij stond er 1217 en 210 dus totaal 1427 punten. In de laatse ronden hebben wij slechts 16 punten gehaald, dus waren er al 1500 punten gehaald. Waarom stopt het spel dan niet als er al 1500 punten gehaald zijn?

  Groeten

  Jan
  P.s. Het is een leuk spel.

  Jan Reply
 • Mooie app. En lekker snel.
  Klein verbeterpuntje in de instelling indien je speelt tegen de computer:
  Ik speel de lite-versie ( Amsterdams). Hierin is blijkbaar opgenomen dat bij het seinen met een aas de maat vervolgens alle troeven uitspeelt en dan in de gevraagde kleur terugkomt. Dat is bij rotterdams een goede tactiek, maar bij amsterdams niet. Het is dan beter de troeven juist vast te houden aangezien je niet hoeft te troeven als de slag aan je maat ligt. Je hebt dan meer kans op een pit.

  Bob Reply
  • Dank je. Ik neem je opmerking mee bij de volgende revisie van de AI (ik heb een hele berg feedback liggen; dus nog ruimte voor verbetering).

   admin Reply
 • Erg leuke app. Elke keer als ik even niks te doen heb oefen ik weer even mijn klaverjas vaardigheden. Ga vooral zo door….

  Piet Reply
  • Dank je !

   admin Reply
 • Allereerst mijn complimenten voor deze mooie app. Echt top! Een vraagje: is het mogelijk om tijdens het spelen van boom ook de totaalscore (bijv. In geel) in beeld te zien? Het kan namelijk bij kraken van belang zijn om te weten of je meer of minder risico moet nemen. Daarbij is het gewoon fijn om te weten tijdens een spel.

  Daarbij de vraag of ik ook de tips voor het maken van een eigen app zou mogen ontvangen? Alvast bedankt en nogmaals chapeau!!

  Tris Reply
  • Mee eens!

   Sjorz Reply
 • Robin,

  Is het mogelijk om deze app ook in de App Store in Zuid Afrika beschikbaar te maken?

  Frits Metz Reply
  • Ik dacht dat hij dat ook was. Ik zal even kijken.

   Zowel Klaverjas HD als Klaverjassen Lite zijn beschikbaar ik de Apple Appstore van Zuid Afrika. Ook de Android versie is beschikbaar in Zuid Afrika.

   admin Reply
 • Ik heb klaverjassen als app gekocht incl de in-app aankopen kraken en multiplayer, nu is de app verwijderd geweest van mijn iPhone. Ik heb hem opnieuw geïnstalleerd maar moet betalen voor de in-app aankopen die ik 2 dagen geleden al heb betaald. Hoe zit dit? Dank voor reactie, Tom

  Tom Reply
  • Je kan in de App de in-app aankoop nog een keer initiëren. Als je dat doet met dezelfde apple-id als de eerste aankoop, dan krijg je een melding te zien dat je het item al een keer hebt gekocht en dat je het gratis kan downloaden; de functie wordt dan weer geactiveerd en je hoeft uiteraard niet nog een keer te betalen.

   admin Reply
   • Je kunt in de app store ook onder ‘mijn aankopen’ kijken, onderdeel ‘ niet op deze iPhone/ipad’

    Wat ik wel lastig vind is dat je twee versies hebt, waaronder een plus app die op iphone en ipad werkt.

    Sjorz Reply
    • Dat werkt voor in-app aankopen natuurlijk niet. In de komende versie (vanaf 2.50) zit een herstel-aankopen knop die dit probleem voor eens en altijd oplost.

     admin Reply
 • Het was al een geweldige app, maar wordt steeds beter. Ik hoop dat het probleem met de puntentelling wij-zij wordt opgelost. Zij krijgen de wij punten na een gewonnen spel.

  Klein verzoekje: je kunt op de iphone in ieder geval niet snel de stand zien van het huidige potje. Je moet dan het detailscorescherm openen, wat lastig is als je troef moet kiezen. Maar daarnaast moet je naar beneden scrollen op het detail scherm om de ountentotalen te zien. Zou het puntentotaal ook bovenin kunnen op het puntenendetailscherm en op het scherm waarop je speelt?

  Ik vind dit een van de leukste apps die ik heb? Mede vanwege de zeer goede AI.

  Sjorz Reply
  • Dan zal je versie 2.50 zeker kunnen waarderen. Totaalscore kan je optioneel in het speelscherm laten zien en de AI is echt nog weer veel beter. Het wij-zij probleem heb ik in deze versie ook opgelost. Het treedt alleen op bij onderbroken bomen.

   admin Reply
 • Beste Kippie,

  Waarom vraag je hoge bedrag voor App Android via jouw paypal? Terwijl Google Play kost helft minder. Paypal kost je maar 3 procent, lijkt me wel dat je hekel aan Android bent?

  FriTon

  FriTon Reply
  • Als ik een hekel had aan Android had ik nooit een update met multiplayer uitgebracht of een alternatief aangeboden via mijn eigen site. PayPal kosten zijn wellicht 3%, maar deze manier van verkopen kost mij veel meer tijd (administratie/belastingaangifte/facturering/hosting webserver) en de distributie buiten Google Play zet de deur voor piraterij wagenwijd open.

   5.99 is dezelfde prijs als Windows en Mac gebruiker betalen voor dezelfde app via dezelfde distributieweg. Take it or leave it.

   admin Reply
   • Overigens kosten PayPal zijn niet 3% maar 45 cent per transactie.

    admin Reply
 • Beste knippie,

  Sinds de laatste update zie ik op mijn iPhone 4s met ios6 niet meer het complete uitslagformulier; rechts valt een deel weg en ik kan niet scrollen. Zo zie ik nooit meer hoeveel punten de computer heeft gescoord. (Dit valt half weg). Is er iets te doen aan de resolutie of verhouding?

  Alvast bedankt!

  Thijs Reply
  • Is een rare bug die inderdaad samenhangt met iOS6. Vanaf 2.90 is dat opgelost. Tot die tijd; zorg dat je de orientatie lock uit hebt staan (jouw telefoon staat waarschijnlijk gelocked op de portrait stand. Dubbelklik op de hometoets; scroll naar links en tik op het slotje om de lock op te heffen.

   admin Reply
 • Beste Knippie,

  Sinds de laatste update kan ik niet meer inloggen op mijn galaxy s3. Als ik mijn gebruikersnaam en wachtwoord invoer en op inloggen druk gebeurd er niets. Daarnaast heb ik nog suggesties: bluetooth functie, en iemand uitnodigen terwijl de speler niet in de app is. Voor de rest is het een topapp

  Tom Reply
  • Hoi Tom,

   Aan de online kant is niets veranderd. Ik heb even gekeken in de database en ik vermoed dat als je je wachtwoord hebt ingevoerd en daarna nog een spatie invoert dat je wel kan inloggen.

   Robin Reply