Doorgestoken kaart ?

Ik blijf de aantijging tegenkomen in mijn mailbox en in de reviews: “De tegenstanders zijn extreem goed en kennen elkaars kaarten, de maat op Noord kent ternauwernood de spelregels en speelt als een idioot en zij krijgen ook altijd de beste kaarten toebedeeld.”

De echt gefrustreerde cynicus zal ik niet overtuigen, maar vals spelen doet de App niet. Kaarten worden eerlijk gedeeld, de AI op Noord speelt exact hetzelfde als zijn evenknieën op Oost en West.  Het enige verschil tussen WIJ en ZIJ  is de speler op Zuid.

Waarom kan ik dan zo moeilijk winnen van de AI  ?

Sinds 2011 is de AI  constant verbeterd. Met behulp van een stuk of 25 klaverjassers in het land (en ook ver daarbuiten.. hallo Eric  😉 ) is de AI beetje bij beetje steeds sterker gemaakt. Een aantal feiten:

  1. in totaal heb ik 1.448 meldingen van de testers verwerkt en omgezet in een verbetering in de AI code. Testers hebben de beschikking over een speciale versie van de App waarmee ze handelingen van de AI en de onderbouwing daarvan kunnen inzien en waarmee ze mij eenvoudig van vreemde situaties op de hoogte kunnen stellen;
  2. Een melding verwerken kost gemiddeld tussen de 15 minuten en één uur tijd. Tijd heb ik overigens alleen in de weekeinden en in de avonduren;
  3. de code van de AI bestaat op dit moment uit 12.117 regels (of 133 pagina’s geprinte A4) en dat is dus alleen de logica van de AI;
  4. iedere aanpassing aan de AI wordt gebenchmarkt om te zien of het echt een verbetering is. Daartoe worden na iedere wijziging 10.000 standaardbomen gespeeld (in ongeveer 20 minuten) door de gewijzigde versie van de AI tegen versie 2.40 van de AI. Alleen aanpassingen die resulteren in  meer gewonnen bomen en een hoger punten verschil halen de store versie.
  5. goedgekeurde wijzigingen vinden hun weg naar de app die verkrijgbaar is op 7 verschillende platformen (Windows, Windows Metro, WP8, iOS, Android, Blackberry en Mac);
  6. Sinds de introductie van de app op 7 mei 2011 zijn er op deze manier 33 releases geweest met verbeteringen in de AI maar ook in de rest van het spel.
  7. Inmiddels zijn er alleen al op iOS meer dan 125.000 gebruikers die het spel wekelijks meer dan eens gebruiken. Gemiddeld spelen deze spelers 225 minuten per week, hetgeen neerkomt op  bijna 67.000 speeluren per dag. De kans dat daar eens iemand tussen zit die een boompje speelt waarin alles tegenzit is vrij groot.

Winnen is dus lastig omdat er heel veel tijd gestopt is in het zorgen dat de AI geen fouten meer maakt in het tellen van kaarten, geen fouten meer maakt in het herkennen van seinen van zijn maat (en die van de tegenstanders) en speelt met een strategie die bewezen effectief is over een reeks van 10.000 bomen.

Winnen is zeker niet onmogelijk;  jouw maat is exact even goed als de tegenstanders. Goed opletten en kaarten tellen, seinen niet over het hoofd zien, seinen wanneer je kan en je zal zeker in 50% van de gevallen of vaker (zoals sommige testers bewijzen) van de AI op Oost en West kunnen winnen.

Tot slot: echt winnen doe je pas met een rating die hoger is dan 5000. Je hebt daarmee bewezen beter te kunnen spelen dan de AI als die met jouw kaarten had moeten spelen.