Doorgestoken kaart ?

Ik blijf de aantijging tegenkomen in mijn mailbox en in de reviews: “De tegenstanders zijn extreem goed en kennen elkaars kaarten, de maat op Noord kent ternauwernood de spelregels en speelt als een idioot en zij krijgen ook altijd de beste kaarten toebedeeld.”

De echt gefrustreerde cynicus zal ik niet overtuigen, maar vals spelen doet de App niet. Kaarten worden willekeurig gedeeld, de AI op Noord speelt exact hetzelfde als zijn evenknieën op Oost en West. Het enige verschil tussen WIJ en ZIJ  is de speler op Zuid. Ik heb er natuurlijk geen enkel belang bij mensen opzettelijk te frustreren en ik haal daar ook geen pervers genoegen uit; in tegendeel zelfs.

Hoewel iedere 1-ster review wegens vermeend vals spel eigenlijk een compliment is voor het niveau waarop ik de computer heb kunnen ontwikkelen, zijn ze feitelijk onjuist. Er wordt op geen enkele wijze vals gespeeld of gemanipuleerd.

Waarom kan ik dan zo moeilijk winnen van de AI  ?

Sinds 2011 is de AI  constant verbeterd. Met behulp van een stuk of 50 klaverjassers in het land (en ook ver daarbuiten.. hallo Eric  😉 ) is de AI beetje bij beetje steeds sterker gemaakt. Iedere wijziging wordt daarbij getest door de gewijzigde versie van de AI 10.000 bomen te laten spelen tegen de ongewijzigde versie van de AI. Alleen bij een betere score wordt de wijziging opgenomen in de app.

Sinds kort (versie 10) kan iedereen problemen melden met het spel van de computerspelers en daar zitten regelmatig meldingen tussen die het spel van de computer duidelijk beter maken. Echter: iedere fout die ik oplos in het spel van Noord, zorgt voor een dubbel effect op de tegenstanders. Die worden namelijk beide ook beter.

Winnen is dus lastig omdat er heel veel tijd (1000en uren) gestopt is in het zorgen dat de AI geen fouten meer maakt in het tellen van kaarten, geen (of weinig) fouten meer maakt in het herkennen van seinen van zijn maat (en die van de tegenstanders) en speelt met een strategie die bewezen effectief is over een reeks van 10.000 bomen.

Winnen is zeker niet onmogelijk;  jouw maat is exact even goed als de tegenstanders. Goed opletten en kaarten tellen, seinen niet over het hoofd zien, seinen wanneer je kan en je zal zeker in 50% van de gevallen of vaker (zoals sommige mensen bewijzen) van de AI op Oost en West kunnen winnen.

Jouw seinen moeten natuurlijk wel aansluiten op die van de computer. Tegenkleur seinen doet de computer bijvoorbeeld niet en dat dan toch doen levert vervelende misverstanden op. Veel mensen blijken ook niet bekend met “Kleintje Boer”, een sein conventie waarmee de computer standaard speelt (uit te zetten in de instellingen).

Ok, dus ik speel met bots die een super geheugen hebben. Das nog steeds niet eerlijk dus!

Dat is maar hoe je het bekijkt, maar in die redenatie kan ik wel meekomen. Je kan daarom in de app de tegenstanders “dommer” instellen. Op standje “Aap” (niet aan te raden) gooien de tegenstanders een willekeurige kaart op die mag volgens de spelregels. Op standje “Gevorderd” zijn ze al een stuk slimmer. Ze tellen echter alleen troef kaarten en zullen daardoor niet heel actief op roem kunnen spelen. In standje “Pro” spelen de computer spelers zo goed als ik ze kan maken. Deze instelling heeft alleen invloed op het spel van Oost en West. Jouw maat speelt altijd op zijn best. Deze instelling heeft geen invloed op hoe kaarten verdeeld en geschud worden (dat is en blijft random).

De suggestie om deze instelling te gebruiken wordt meestal opgevat als belediging door de zelf-benoemde klaverjas grootmeesters die op de club nooit verliezen. Is het echter niet; het maakt het spel van de bots iets menselijker (maar nog steeds goed).

Ook met dommer tegenstanders verlies ik veel te vaak. Er valt veel te veel roem. Klopt nog steeds niets van.

Zelfs met iets dommere tegenstanders kan het nog een uitdaging zijn om te winnen; al was het maar omdat je gewoon ontzettend veel pech kan hebben met de verdeling van kaarten. In de instellingen kan je daarom ook aangeven dat als jij (of maat) troef moeten bepalen, je alleen kaarten krijgt waarmee de AI op zuid het had kunnen halen.

Met deze instelling worden kaarten zoals altijd random geschud en gedeeld, maar voordat jij de kaarten te zien krijgt wordt het handje razendsnel door de computer gespeeld op de achtergrond. Gaat de computer niet Nat, dan krijg jij de kaarten ook. Gaat de computer Nat, dan wordt opnieuw geschud, net zolang tot er een spel gevonden wordt waarmee de computer niet Nat gaat. Dit alles gebeurt in een fractie van een seconde.

Dit is natuurlijk nog steeds geen garantie dat jij het spel ook zal winnen.

Tot slot

De app biedt je alle mogelijkheden te controleren hoe en wat er gespeeld is. Via het detail scherm kan je zelfs per slag per speler zien waarom ze tot een keuze gekomen zijn (klik op melden). Doe er je voordeel mee.

Uiteraard is verliezen niet leuk, maar zelfs als je verliest kan je winnen. Ieder spel wordt namelijk ook door een computer gespeeld op jouw plaats. Door minder te verliezen dan die computer gaat jouw rating omhoog en kan je dus zelfs als je een spel hebt verloren de winnaar zijn.

Nog steeds niet overtuigd? Nog steeds boos op het verschrikkelijke onrecht dat je wordt aangedaan als je weer eens verloren hebt? Dan rest er slechts één oplossing en dat is de app verwijderen. Vloeken, mij beledigen en schelden zien sommige mensen ook als een oplossing, maar dat gaat helaas niets aan jouw eigen klaverjas kunnen verbeteren.